Herbatka z hibiskusa na nadciśnienie

Herbatka z hibiskusa ma przyjemny kwaskowaty smak i piękny, rubinowy kolor i jak dowodzą badania prowadzone przez Diane McKay z Uniwersytetu w Bostonie może przyczynić się do polepszenia zdrowia układu krwionośnego.

Herbatka z hibiskusa na nadciśnienie

Herbatka z hibiskusa ma przyjemny kwaskowaty smak i piękny, rubinowy kolor i jak dowodzą badania prowadzone przez Diane McKay z Uniwersytetu w Bostonie może przyczynić się do polepszenia zdrowia układu krwionośnego.

Regularne picie naparu z hibiskusa może być skuteczną metodą walki z niewielkim nadciśnieniem tętniczym i stanem poprzedzającym nadciśnienie tętnicze.

Optymalne ciśnienie krwi powinno być na poziomie niższym lub równym 120/80 mmHg . Redukcja ciśnienia z 140/90 mmHg do 120/80 mmHg  pozwala zmniejszyć ryzyko udaru o połowę a ryzyko zawału serca o 25%.

Badaniem objęto 65 osób w wieku 30-70 lat, których ciśnienie skurczowe mieściło się w przedziale 120 – 150mm/Hg, ciśnienie rozkurczowe było równe, lub niższe niż 95 mm/Hg.

Picie herbaty z hibiskusa 3 x dziennie przez okres 6 tygodni skutkowało obniżeniem ciśnienia skurczowego w grupie badanej średnio o 7,2%. Największy spadek ciśnienia zanotowano u osób ze stosunkowo wysokim ciśnieniem skurczowym (129 mm/Hg i wyższym), u których spadło ono aż o 13,2%.

Eksperci z the American Heart Association (AHA) podkreślają, że by wyniki badań były wiarygodne potrzebne są długookresowe obserwacje.

Patrycja Błoch


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

Dodaj komentarz