Herbatka na odporność
W długie jesienne wieczory pij zieloną herbatę, by wzmocnić swój organizm codzienną dawką antyoksydantów. Ten napój to naturalna tarcza przeciw wolnym rodnikom. Herbatka nie tylko pomoże ustrzec nas przed grypą i przeziębieniem, ale również wpłynie korzystnie na metabolizm.
Zielona herbata zawdzięcza swe właściwości zdrowotne bogatej zawartości katechin, związków należących do grupy flawonoidów. Katechiny wpływają korzystnie na odporność organizmu. Są także silnymi antyoksydantami, dzięki czemu niwelują działanie wolnych rodników. Wyniki badań klinicznych prowadzonych na Uniwersytecie Kansas wskazują na niezwykle skuteczne działanie flawonoidów jako przeciwutleniaczy. Substancje te są nawet 100-krotnie skuteczniejsze niż witamina C. Zapobiegają utlenianiu złego cholesterolu (LDL), miażdżycy i zakrzepom. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i spowalniająco na procesy starzenia. Zielona herbata to także naturalny spalacz tłuszczu i napój wpływający korzystnie na zdrowie kości.
Nie zapomnij dodać do herbaty plasterka cytryny. Zdaniem naukowców z Purdue University, dodatek soku z cytrusów wpływa znacząco na absorpcję antyoksydantów z zielonej herbaty. Plasterek cytryny nie tylko poprawi smak i aromat zielonej herbaty, ale także zwiększy wchłanianie katechin przez organizm nawet o 80%.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz