Goitrogeny a przemiana materii
Czy wiecie, że to w jaki sposób gotujecie niektóre warzywa może mieć wpływ na Wasze zdrowie? Warto bliżej przyjrzeć się tzw. substancjom anty-odżywczym, czyli takim, które uniemożliwiają wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, by lepiej nauczyć się przygotowywać i komponować zdrowe posiłki.
Przykładem związków anty-odżywczych, w naturalny sposób występujących w żywności, są goitrogeny. Duży udział w diecie produktów zawierających ich spore ilości, może prowadzić do spowolnienia przemiany materii i skłonności do tycia. Dzieje się tak gdyż goitrogeny są substancjami, które utrudniają przyswajanie jodu z posiłków. Niedobór jodu osłabia działanie tarczycy, co wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie całego organizmu.
Niedoczynność tarczycy objawia się m.in. wrażliwością na zimno, zimnymi dłoniami i stopami oraz podpuchnięciem oczu. Wiąże się z ciągłym uczuciem przemęczenia, podatnością na choroby, zaburzeniami miesiączkowania i spowolnieniem przemiany materii.
Zbyt niskie stężenie hormonu tarczycy, w niektórych przypadkach, objawia się także problemami trawiennymi; niestrawnością, wzdęciami i zaparciami. Zdarza się również, że niedoczynność tarczycy prowadzi do podwyższenia poziomu stężenia cholesterolu i triglicerydów, co stanowi bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia układu krwionośnego.
Niedobór hormonu tarczycy wpływa też negatywnie na zdrowia skóry i włosów. Może pojawić się trądzik, rożnego rodzaju wysypki lub suchość skóry i nadmierne wypadanie włosów.
Goitrogeny występują w produktach spożywczych powszechnie wykorzystywanych w naszej kuchni. Znajdują się w brukselce, kalafiorze, kapuście, soi i brokułach.
Częściowo możemy pozbyć się tych anty-odżywczych substancji poprzez proces gotowania, który uwalnia goitrogeny. Dlatego warzywa, które są ich źródłem należy przez kilka pierwszych minut gotować bez przykrywki.
Nie powinno się podawać brukselki, kalafiora, kapusty, soi i brokułów jednocześnie z produktami bogatymi w jod, czyli rybami oraz owocami morza. Osoby ze skłonnością do niedoczynności tarczycy powinny ograniczyć ilość tych warzyw w diecie.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
4 komentarze