Dynia

Dynia dla zdrowia i urody

Dynia

Pokaźnych rozmiarów pomarańczowe warzywo kojarzy się przede wszystkim z jesienią i amerykańskim świętem Halloween. Tymczasem miąższ i pestki dyni stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych.

Skład i działanie dyni

Dynia obfituje w witaminy i sole mineralne. Miąższ zawiera wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B (w tym kwas foliowy). W dyni znajduje się ponadto błonnik i beta-karoten, który nadaje warzywu pomarańczową barwę. Z kolei o zdrowotnych właściwościach pestek dyni decydują przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), fitosterole, sole mineralne (zwłaszcza cynk i fosfor), lecytyna i kukurbitacyna. Lecytyna jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, kukurbitacyna natomiast wykazuje silne działanie przeciwpasożytnicze, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Skład i działanie dyni

Dynia dla zdrowia i urody

Pestki dyni od wieków stosowane są w walce z pasożytami układu pokarmowego. Kukurbitacyna jest substancją toksyczną dla pasożytów, a równocześnie całkowicie bezpieczną dla człowieka. Kukurbitacyna w największej ilości występuje w świeżych, miękkich pestkach dyni. Spożywanie pestek dyni zalecane jest również w profilaktyce przeciwmiażdżycowej oraz w celu zapobiegania schorzeniom prostaty. Pestki są pomocne w stanach zapalnych skóry (np. przy trądziku) i błon śluzowych, przy opryszczce, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Miąższ i sok z dyni uzupełnia niedobory witamin i minerałów w organizmie, wspomaga przemianę materii oraz działa moczopędnie – spożywanie miąższu i soku zalecane jest przede wszystkim w chorobach pęcherza moczowego i chorobach reumatycznych. Miąższ może być stosowany również zewnętrznie w postaci okładów przy łuszczycy i oparzeniach.

Dynia w kuchni

Miąższ dyni stanowi składnik wielu dań, a ze względu na niską kaloryczność (20 kcal w 100 g), lekkostrawność i bogactwo składników odżywczych zalecane są w diecie osób z zaburzeniami trawienia i przemiany materii, osób starszych czy chorych.

Skład i działanie dyni

POSTĘPOWANIE W ROBACZYCY
Wypić jednym łykiem 3-6 łyżek oleju z pestek dyni. Taki zabieg stosować przez 2 tygodnie. Olej z pestek dyni jest smaczny, ale jeśli żołądek nie toleruje tłuszczu, można spożywać 1 pełną garść nasion, popijając je szklanką mleka. Luźne stolce są częścią pożądanego działania.

„Domowe leki ziołowe” Anne Iburg

Olej z pestek dyni

Olej z pestek stosowany jest w leczeniu oparzeń, odmrożeń, łuszczycy i ran. Olej dodawany do potraw jest skutecznym środkiem w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, a także wspomaga przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn. W kosmetyce olej stanowi składnik kremów do cery suchej, zmęczonej i dojrzałej, ma bowiem działanie nawilżające, regenerujące i wygładzające. Stosowany jest również do masażu (w połączeniu z np. oliwą z oliwek) i w celu zapobiegania rozstępom.

Napar z pestek o działaniu moczopędnym

10 g pestek dyni zalewamy szklanką wrzątku i parzymy przez kilka minut.


TAGI: ,

Dodaj komentarz