Domowe syropy na przeziębienie

Domowe syropy na przeziębienie

Domowe syropy na przeziębienie

Syropy na przeziębienie

Syrop domowej roboty to naturalny sposób na walkę z przeziębieniem. Sprawdzone recepty babuni rozprawią się ze stanem podgorączkowym, katarem i kaszlem. Pamiętaj jednak, że tradycyjne metody walki z przeziębieniem sprawdzają się przede wszystkim w początkowym stadium rozwoju choroby. Jeśli jednak objawy przeziębienia nie ustępują lub nasilają się, koniecznie udaj się do lekarza.

Ziołowe syropy działają napotnie, rozgrzewająco i wykrztuśne.

Syrop prawoślazowy

6 łyżek prawoślazu zalewamy 500 ml wody i gotujemy 10 minut. Następnie odstawiamy na 30 minut, odcedzamy i dodajemy 300 ml miodu. Można dodać również 100 ml wódki lub wina.

Syrop z anyżu

Do gotującej się wody (1 litr) dodajemy 7 łyżeczek nasion anyżu i gotujemy na małym ogniu, aż płyn do połowy wyparuje. Następnie odcedzamy wywar i dodajemy do niego 3 łyżki miodu. Podajemy 2 łyżeczki syropu 2-3 razy dziennie.

Syrop z owoców bzu czarnego

1 kg owoców bzu czarnego zalewamy szklanką wody, dodajemy 0,5 kg cukru. Całość gotujemy przez około 20 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Odcedzamy syrop i przelewamy do butelek.

Syrop na kaszel domowej roboty z babki lancetowatej

1 garść świeżych lub suszonych liści babki lancetowatej (wąskolistnej) zalewamy 1 filiżanką wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Następnie dodajemy ¾ filiżanki miodu (najlepiej spadziowego lub lipowego). Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do sterylnej butelki.

Syrop z mniszka lekarskiego

Około 250 świeżych kwiatów mniszka, zerwanych na początku kwitnienia, zalewamy litrem wody i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy na godzinę, po czym odcedzamy odwar i gotujemy na lekkim ogniu przez 3-5 godzin. Całość mieszamy i nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 1 kg cukru oraz sok z wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy. Syrop przelewamy do słoików.

Syrop z chrzanu według przepisu bonifratrów

100g startego, świeżego chrzanu zalewamy ½ szklanki przegotowanej, letniej wody. Całość pozostawiamy pod przykryciem na ½ godziny. Następnie mieszankę odcedzamy, dodajemy do niej 100g miodu (najlepiej spadziowego) i dokładnie mieszamy. Syrop podajemy 3 razy dziennie po łyżce (dla dzieci po łyżeczce).

Syrop imbirowy

2 łyżki świeżego, posiekanego kłącza imbiru zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy przez 30 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie dodajemy 120 g cukru lub miodu i gotujemy, aż płyn nabierze konsystencji syropu. Podajemy 1 łyżkę 3 x dziennie lub dodajemy syrop do herbaty.

Syrop z cebuli

Cebulę siekamy i wsypujemy do rondelka. Dodajemy ok. 6 łyżek cukru i tyle samo wody. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż cebula puści sok.  Syrop z cebuli zjadamy kilka razy dziennie po łyżeczce.

Domowe syropy na przeziębienie

Syrop domowej roboty to naturalny sposób na walkę z przeziębieniem. Sprawdzone recepty babuni rozprawią się ze stanem podgorączkowym, katarem i kaszlem. Pamiętaj jednak, że tradycyjne metody walki z przeziębieniem sprawdzają się przede wszystkim w początkowym stadium rozwoju choroby. Jeśli jednak objawy przeziębienia nie ustępują lub nasilają się, koniecznie udaj się do lekarza.

Ziołowe syropy działają napotnie, rozgrzewająco i wykrztuśne.

Syrop prawoślazowy

6 łyżek prawoślazu zalewamy 500 ml wody i gotujemy 10 minut. Następnie odstawiamy na 30 minut, odcedzamy i dodajemy 300 ml miodu. Można dodać również 100 ml wódki lub wina.

Syrop z anyżu

Do gotującej się wody (1 litr) dodajemy 7 łyżeczek nasion anyżu i gotujemy na małym ogniu, aż pyn do połowy wyparuje. Następnie odcedzamy wywar i dodajemy do niego 3 łyżki miodu. Podajemy 2 łyżeczki syropu 2-3 razy dziennie.

Syrop z owoców bzu czarnego

1 kg owoców bzu czarnego zalewamy szklanką wody, dodajemy 0,5 kg cukru. Całość gotujemy przez około 20 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Odcedzamy syrop i przelewamy do butelek.

Syrop na kaszel domowej roboty

1 garść świeżych lub suszonych liści babki lancetowatej (wąskolistnej) zalewamy 1 filiżanką wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Następnie dodajemy ¾ filiżanki miodu (najlepiej spadziowego lub lipowego). Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do sterylnej butelki.

Syrop z mniszka lekarskiego

Około 250 świeżych kwiatów mniszka, zerwanych na początku kwitnienia, zalewamy litrem wody i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy na godzinę, po czym odcedzamy odwar i gotujemy na lekkim ogniu przez 3-5 godzin. Całość mieszamy i nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 1 kg cukru oraz sok z wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy. Syrop przelewamy do słoików.

Syrop z chrzanu według przepisu bonifratrów

100g startego, świeżego chrzanu zalewamy ½ szklanki przegotowanej, letniej wody i pozostawiamy pod przykryciem na ½ godziny. Następnie płyn odcedzamy, dodajemy do niego 100g miodu (najlepiej spadziowego) i dokładnie mieszamy. Syrop podajemy 3 razy dziennie po łyżce (dla dzieci po łyżeczce).

Syrop imbirowy

2 łyżki świeżego, posiekanego kłącza imbiru zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy przez 30 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie dodajemy 120 g cukru lub miodu i gotujemy, aż płyn nabierze konsystencji syropu. Podajemy 1 łyżkę 3 x dziennie lub dodajemy syrop do herbaty.

Syrop z cebuli

Cebulę siekamy i wsypujemy do rondelka. Dodajemy ok. 6 łyżek cukru i tyle samo wody. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż cebula puści sok. Syrop z cebuli zjadamy kilka razy dziennie po łyżeczce.


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: , ,

Dodaj komentarz