Dieta przeciw zmarszczkom – 7 produktów anti-aging

Dieta przeciw zmarszczkom – 7 produktów anti-aging

Dieta przeciw zmarszczkom – 7 produktów anti-aging

Walka ze zmarszczkami rozpoczyna się tak naprawdę na talerzu. To co jesz ma niebagatelny wpływ na kondycję Twojej skóry.

Dieta bogata w przeciwutleniacze chroni przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi – głównymi przyczynami procesów starzenia.

W walce ze wolnymi rodnikami należy działać wielokierunkowo, gdyż nie istnieje jeden uniwersalny antyoksydant, który oddziałuje na wszystkie wolne rodniki. Dlatego tylko kompleks przeciwutleniaczy dostarczony wraz z urozmaiconą dietą może stanowić skuteczną barierę przed przedwczesnym starzeniem się skóry.

Owoce leśne

Maliny, jeżyny, truskawki, jagody i poziomki to bogactwo antocyjanów – silnych antyoksydantów, które zapobiegają skutkom szkodliwego oddziaływania wolnych rodników. Związki te hamują rozpad kolagenu, uszczelniają naczynia krwionośne i poprawiają mikro-cyrkulację krwi. Dieta bogata w owoce leśne sprzyja lepszemu odżywieniu i poprawie elastyczności skóry, zmniejsza ryzyko powstawania tzw. „pajączków” i hamuje procesy przedwczesnego starzenia się.

Owoce leśne fot. © M.studio - Fotolia.com

Jabłka

Jabłka są bogatym źródłem kwercetyny – kolejnego świetnego przeciwutleniacza, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne.

Jabłka fot. fotolia.com

Szpinak

Jedząc szpinak dostarczasz organizmowi sporej dawki luteiny, która przenikając poprzez błony komórkowe do wnętrza komórek, wyłapuje niszczycielskie formy tlenu i neutralizuje je, dzięki czemu wzmacnia i regeneruje skórę.

Szpinak fot. © Viktor - Fotolia.com

Czosnek

Czosnek to źródło allicyny, która nie tylko wzmacnia odporność na choroby, ale również działa antyoksydacyjne dzięki czemu chroni przed przedwczesnym starzeniem.

Czosnek fot. © jd-photodesign - Fotolia.com

Zielona herbata

Zielona herbata to prawdziwa moc w walce z przedwczesnym starzeniem się skóry. Katechiny w niej zawarte to nawet 100-krotnie silniejsze antyoksydanty niż witamina C. Eksperci polecają picie kilku filiżanek zielonej herbaty dziennie, najlepiej z sokiem cytrynowym, który zwiększa wchłanianie katechin do 80%.

Zielona herbata fot. © maxoido - Fotolia.com

Pomidory

Pomidory to najbogatsze źródło likopenu, antyoksydantu z grupy karotenoidów, który chroni przed atakiem wolnych rodników i dba o kondycję skóry, gdyż stymuluje namnażanie keratynocytów i tym samym zapobiega zmniejszaniu grubości naskórka oraz wspomaga utrzymanie prawidłowej gęstości i jędrności skóry. Związek ten działa niczym naturalny filtr przeciwsłoneczny dzięki czemu ogranicza ryzyko poparzenia słonecznego. Likopen pobudza  również syntezę kolagenu, który odpowiada za sprężystość skóry.

Pomidory fot. © Barbara Dudzińska - Fotolia.com

Przyswajalność likopenu jest największa w przypadku produktów przetworzonych, dlatego warto jak najczęściej sięgać po przeciery i soki pomidorowe.

Łosoś

Łosoś to doskonałe źródło odżywczych protein i kwasów omega 3, które wykazują silne działanie przeciwzapalne. Zawiera również astaksantynę, która poprawia elastyczność skóry. Warto jeść tłuste ryby morskie nawet 3 razy w tygodniu.

Łosoś fot. © Barbara Dudzińska - Fotolia.com

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: , ,

Dodaj komentarz