Dieta na jesień
Jesień to wyjątkowy czas, obfity w kolorowe dary natury, które dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia powinniśmy włączyć do codziennej diety. Co z robić, aby nie dać się przeziębieniom, jesiennej chandrze i złemu samopoczuciu?
Na deszcze i jesienne chłody, czyli jak wzmocnić odporność
O tej porze roku dni stają się coraz chłodniejsze, wietrzne i deszczowe. Taka pogoda sprzyja przeziębieniom, przed którymi możemy się bronić poprzez odpowiednią dietę. Bardzo ważne jest, aby była ona jak najbardziej urozmaicona, dzięki czemu pokryje zapotrzebowanie organizmu na energię oraz składniki odżywcze. Szczególnie ważną rolę odgrywają teraz warzywa i owoce, które uzupełniają dietę w niezbędne witaminy i minerały. Możemy serwować je przetworzone jak i surowe, bo właśnie o tej porze roku ich wartość odżywcza jest największa.
Warzywa to bomby witaminowo-mineralne, zawierają mnóstwo błonnika i są mniej kaloryczne od owoców. Jesienią na szczególną uwagę zasługuje dynia, która jest niskokaloryczna oraz zawiera bardzo małą ilość tłuszczu. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, a także witamin z grupy B, witaminy C, jak również takich minerałów, jak wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz potas. Warto przyrządzać z niej zupę, placuszki lub aromatyczne ciasto dyniowe.
Warzyw korzeniowych takich jak buraki, marchew, pietruszka czy seler nie powinno jesienią zabraknąć na naszych stołach. Seler na przykład ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, witaminy z grupy B, witaminę PP i E oraz kwas foliowy a także duże ilości fosforu, wapnia, potasu i cynku. Buraki wykorzystuje się w leczeniu grypy, anginy i przeziębień, zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów.
Cebula, to również istotny składnik diety podczas zwiększonej zachorowalności. Jest silnym antybiotykiem, ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, jest pomocna przy wszelkiego rodzaju infekcjach górnych dróg oddechowych. Cebula zawiera glikozydy, odpowiedzialne za większość właściwości leczniczych cebuli.
W trakcie jesiennych spacerów zbieramy grzyby. Warto wiedzieć, że zawierają wielocukry, które działają antyalergicznie, wspomagają system odpornościowy oraz trawienie tłuszczów i cukrów. Grzyby zawierają również znaczne ilości białka, witamin z grupy B oraz witaminę D, są niskokaloryczne i znacznie poprawiają smak potraw.
Jednym ze wspaniałych, lecz mało wykorzystywanych darów natury jest jarzębina. Jest ona cennym źródłem karotenu, a co za tym idzie źródłem prowitaminy A, która odgrywa ważną rolę we wzmacnianiu odporności. Jarzębina kryje w sobie również dużo witaminy C, E, P, K i PP. Można przyrządzić z niej napar lub domową konfiturę.
Na uwagę zasługuje również owoc pigwy, który zawiera cenne kwasy owocowe, zaś w porównaniu do innych owoców jest najbogatszy w pektyny. Zawiera także dużo witaminy B1, B2, C, PP i prowitaminę A. Jest dobrym źródłem fosforu, wapnia, żelaza, magnezu i miedzi.
Jednym z najbogatszych źródeł witaminy C jest owoc dzikiej róży, dzięki czemu działa wzmacniająco na organizm. Zawiera także witaminy P, K, E, witaminy z grupy B, prowitamina A, bioflawonoidy. Z owoców lub płatków róży przyrządza się dżemy i konfitury, a z nasion wytwarza się olej.
Zdrowe przekąski: orzechy, pestki i suszone owoce
Suszone owoce to świetne rozwiązanie, aby uzupełnić niedobory witamin i mikroelementów oraz zapewnić świetną kondycję. Mają sporo kalorii, ale i tak o połowę mniej niż ciastko czy chipsy. Suszone owoce zawierają dużo błonnika, sorbitol, naturalny cukier, który pobudza produkcję żółci, co dobrze wpływa na trawienie.
Suszone śliwki to wyśmienite źródło witaminy A, mają sporo beta-karotenu, wit. C i E, żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Suszone jabłka neutralizują substancje toksyczne, obniżają poziom cholesterolu, mają dużą zawartość witamin z grupy B oraz polifenoli, które neutralizują wolne rodniki, zawierają silny przeciwutleniacz – kwercetynę (dzięki kwartynie jabłka m.in. poprawiają krążenie krwi i wzmacniają serce), wspomagają nasz układ odpornościowy. Suszone figi zawierają najwięcej błonnika spośród wszystkich suszonych owoców i są najlepszym spośród produktów roślinnych źródłem wapnia. Suszony ananas szczególnie polecany jest przy infekcjach pęcherza moczowego, zawiera spore ilości witaminy C i błonnika, doskonale wspomaga układ odpornościowy.
Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Zwyczajne orzechy i nasiona zawierają również najwięcej tłuszczów ze wszystkich nieprzetworzonych produktów i to w formie niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasów tłuszczowych. Pestki dyni czy słonecznika zawierają sporo białka, witamin i błonnika. Są źródłem substancji tłuszczowych, głównie cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju. Zawierają również wiele składników mineralnych, zwłaszcza magnezu i cynku.
Jesienne przetwory i mrożonki
Jesień to czas kiedy możemy cieszyć się również skarbami, które zamknęliśmy w słoikach latem lub poprzedniej jesieni. W spiżarni na półkach znajdziemy kiszonki, marynowane warzywa, owocowe dżemy, kompoty, sałatki, sosy…
Warto przygotować swój organizm oraz domową spiżarkę na nadchodzące chłody ponieważ przetwory takie jak na przykład kiszone ogórki czy kapusta to istna skarbnica witamin i minerałów. Kiszonki posiadają wysoką wartość odżywczą, a ich skład jest podobny do świeżych surowców. Podczas procesu kiszenia powstają liczne witaminy z grupy B (B1, B2, B3), a kwaśne środowisko stabilizuje witaminę C i prowitaminę A, i dostarcza organizmowi ich duże ilości. Ponadto mają niską wartość kaloryczną, zawierają dużo błonnika, który poprawia pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn i reguluje wypróżnianie. Proces kiszenia zwiększa strawność dzięki czemu składniki zawarte w kiszonkach są lepiej przyswajalne przez organizm. Dodatkowym atutem kiszonek jest to, że są one produktami przetworzonymi w sposób naturalny.
Dobrym rozwiązaniem na właściwe urozmaicenie naszego menu jest również korzystanie z mrożonych owoców i warzyw, które dzięki mrożeniu tracą minimalne ilości składników odżywczych. Mrożonki są produkowane w krótkim czasie od zebrania plonów, dlatego właśnie są bogate w składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy, a co najważniejsze – nie zawierają konserwantów. Są wygodne w użyciu, wcześniej obrane, umyte i podzielone na porcje, a do tego dostępne cały rok.
Złote zasady na złotą jesień
Jedz regularne posiłki, 4-5 porcji w ciągu dnia, co 3 godziny. Regularne spożycie posiłków sprawia, że składniki pokarmowe są łatwiej przyswajane oraz lepiej wykorzystywane, organizm przyzwyczaja się również do stałych dostaw energii i zamiast gromadzić – wykorzystuje ją.
Ciepłe śniadanie to podstawa. Najlepsze śniadania to te z produktów wielo – zbożowych, które są głównym źródłem węglowodanów złożonych, dzięki którym utrzymywany jest stały poziom glukozy we krwi. Owsianka czy kasza to świetne rozwiązanie na chłodne poranki.
W trakcie jesiennych dni najlepiej sprawdzają się ciepłe posiłki, najszybciej rozgrzewają te w płynnej postaci czyli zupy, kremy, gulasze np. z dodatkiem kaszy, a do tego są sycące.
Używaj rozgrzewających przypraw do potraw, dzięki którym będą one nie tylko świetnie smakowały, sprawdzą się także w łagodzeniu przeziębienia, kaszlu i kataru, dzięki antybakteryjnym i przeciwzapalnym właściwościom.
Kardamon, cynamon, imbir czy goździki dodawaj do kawy, herbaty lub pij napar z zalanych wrzątkiem przypraw. Będzie Ci cieplej, a do tego pysznie. Nie zapomnij o miodzie, który jest łatwo przyswajalny przez organizm ,zawiera witaminy B6, B1, B2 i B5 i minerały takie jak wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk, antyoksydanty i aminokwasy. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
Jedz warzywa i owoce bogate w witaminę C, która odgrywa rolę we wzmacnianiu systemu immunologicznego. Upewnij się, że w twoim jadłospisie nie zabraknie dzikiej róży, natki pietruszki, czerwonej papryki, chrzanu, brukselki czy szpinaku, to one mają największe ilości witamin C. Pamiętaj również o czosnku, który działa antyseptycznie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie, on również zawiera duże ilości tej witaminy.
Słodycze i nie zdrowe przekąski zastąp suszonymi owocami, orzechami, pestkami dyni, słonecznika, suszonymi warzywami. Wybór jest ogromny!
Na deszcze i jesienne chłody, czyli jak wzmocnić odporność
O tej porze roku dni stają się coraz chłodniejsze, wietrzne i deszczowe. Taka pogoda sprzyja przeziębieniom, przed którymi możemy się bronić poprzez odpowiednią dietę. Bardzo ważne jest, aby była ona jak najbardziej urozmaicona, dzięki czemu pokryje zapotrzebowanie organizmu na energię oraz składniki odżywcze. Szczególnie ważną rolę odgrywają teraz warzywa i owoce, które uzupełniają dietę w niezbędne witaminy i minerały. Możemy serować je przetworzone jak i surowe, bo właśnie o tej porze roku ich wartość odżywcza jest największa.
Warzywa to bomby witaminowo-mineralne, zawierają mnóstwo błonnika i są mniej kaloryczne od owoców. Jesienią na szczególną uwagę zasługuje dynia, która jest niskokaloryczna oraz zawiera bardzo małą ilość tłuszczu. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, a także witamin z grupy B, witaminy C, jak również takich minerałów, jak wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz potas. Warto przyrządzać z niej zupę, placuszki lub aromatyczne ciasto dyniowe.
Warzyw korzeniowych takich jak buraki, marchew, pietruszka czy seler nie powinno jesienią zabraknąć na naszych stołach. Seler na przykład ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, witaminy z grupy B, witaminę PP i E oraz kwas foliowy a także duże ilości fosforu, wapnia, potasu i cynku. Buraki wykorzystuje się w leczeniu grypy, anginy i przeziębień, zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów.
Cebula, to również istotny składnik diety podczas zwiększonej zachorowalności. Jest silnym antybiotykiem, ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, jest pomocna przy wszelkiego rodzaju infekcjach górnych dróg oddechowych. Cebula zawiera glikozydy, odpowiedzialne za większość właściwości leczniczych cebuli.
W trakcie jesiennych spacerów zbieramy grzyby. Warto wiedzieć, że zawierają wielocukry, które działają antyalergicznie, wspomagają system odpornościowy oraz trawienie tłuszczów i cukrów. Grzyby zawierają również znaczne ilości białka, witamin z grupy B oraz witaminę D, są niskokaloryczne i znacznie poprawiają smak potraw.
Jednym ze wspaniałych, lecz mało wykorzystywanych darów natury jest jarzębina. Jest ona cennym źródłem karotenu, a co za tym idzie źródłem prowitaminy A, która odgrywa ważną rolę we wzmacnianiu odporności. Jarzębina kryje w sobie również dużo witaminy C, E, P, K i PP. Można przyrządzić z niej napar lub domową konfiturę.
Na uwagę zasługuje również owoc pigwy, który zawiera cenne kwasy owocowe, zaś w porównaniu do innych owoców jest najbogatszy w pektyny. Zawiera także dużo witaminy B1, B2, C, PP i prowitaminę A. Jest dobrym źródłem fosforu, wapnia, żelaza, magnezu i miedzi.
Jednym z najbogatszych źródeł witaminy C jest owoc dzikiej róży, dzięki czemu działa wzmacniająco na organizm. Zawiera także witaminy P, K, E, witaminy z grupy B, prowitamina A, bioflawonoidy. Z owoców lub płatków róży przyrządza się dżemy i konfitury, a z nasion wytwarza się olej.
Zdrowe przekąski: orzechy, pestki i suszone owoce
Suszone owoce to świetne rozwiązanie, aby uzupełnić niedobory witamin i mikroelementów oraz zapewnić świetną kondycję. Mają sporo kalorii, ale i tak o połowę mniej niż ciastko czy chipsy. Suszone owoce zawierają dużo błonnika, sorbitol, naturalny cukier, który pobudza produkcję żółci, co dobrze wpływa na trawienie. Suszone śliwki to wyśmienite źródło witaminy A, mają sporo beta-karotenu, wit. C i E, żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Suszone jabłka neutralizują substancje toksyczne, obniżają poziom cholesterolu, mają dużą zawartość witamin z grupy B oraz polifenoli, które neutralizują wolne rodniki, zawierają silny przeciwutleniacz – kwercetynę (dzięki kwartynie jabłka m.in. poprawiają krążenie krwi i wzmacniają serce), wspomagają nasz układ odpornościowy. Suszone figi zawierają najwięcej błonnika spośród wszystkich suszonych owoców i są najlepszym spośród produktów roślinnych źródłem wapnia. Suszony ananas szczególnie polecane jest jego spożywanie przy infekcjach pęcherza moczowego, zawiera spore ilości witaminy C i błonnika, doskonale wspomaga układ odpornościowy.
Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Zwyczajne orzechy i nasiona zawierają również najwięcej tłuszczów ze wszystkich nieprzetworzonych produktów i to w formie niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasów tłuszczowych. Pestki dyni czy słonecznika zawierają sporo białka, witamin i błonnika. Są źródłem substancji tłuszczowych, głównie cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju. Zawierają również wiele składników mineralnych, zwłaszcza magnez i cynk.
Jesienne przetwory i mrożonki
Jesień to czas kiedy możemy cieszyć się również skarbami, które zamknęliśmy w słoikach latem lub poprzedniej jesieni. W spiżarni na półkach znajdziemy kiszonki, marynowane warzywa, owocowe dżemy, kompoty, sałatki, sosy…
Warto przygotować swój organizm oraz domową spiżarkę na nadchodzące chłody ponieważ przetwory takie jak na przykład kiszone ogórki czy kapusta to istna skarbnica witamin i minerałów. Kiszonki posiadają wysoką wartość odżywczą, a ich skład jest podobny do świeżych surowców. Podczas procesu kiszenia powstają liczne witaminy z grupy B (B1, B2, B3), a kwaśne środowisko stabilizuje witaminę C i prowitaminę A, i dostarcza organizmowi ich duże ilości. Ponadto mają niską wartość kaloryczną, zawierają dużo błonnika, który poprawia pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn i reguluje wypróżnianie. Proces kiszenia zwiększa strawność dzięki czemu składniki zawarte w kiszonkach są lepiej przyswajalne przez organizm. Dodatkowym atutem kiszonek jest to, że są one produktami przetworzonymi w sposób naturalny.
Dobrym rozwiązaniem na właściwe urozmaicenie naszego menu jest również korzystanie z mrożonych owoców i warzyw, które dzięki mrożeniu tracą minimalne ilości składników odżywczych. Mrożonki są produkowane w krótkim czasie od zebrania plonów, dlatego właśnie są bogate w składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy, a co najważniejsze – nie zawierają konserwantów. Są wygodne w użyciu, wcześniej obrane, umyte i podzielone na porcje a do tego dostępne cały rok.
Złote zasady na złotą jesień
Jedź regularne posiłki, 4-5 porcji w ciągu dnia, co 3 godziny. Regularne spożycie posiłków sprawia, że składniki pokarmowe są łatwiej przyswajane oraz lepiej wykorzystywane, organizm przyzwyczaja się również do stałych dostaw energii i zamiast gromadzić – wykorzystuje ją.
Ciepłe śniadanie to podstawa. Najlepsze śniadania to te z produktów wielo zbożowych, które są głównym źródłem węglowodanów złożonych, dzięki którym utrzymywany jest stały poziom glukozy we krwi. Owsianka czy kasza to świetne rozwiązanie na chłodne poranki.
W trakcie chłodnych dni najlepiej sprawdzają się ciepłe posiłki, najszybciej rozgrzewają te w płynnej postaci czyli zupy, kremy, gulasze np. z dodatkiem kaszy, a do tego są sycące.
Używaj rozgrzewających przypraw do potraw, dzięki którym będą one nie tylko świetnie smakowały, sprawdzą się także w łagodzeniu przeziębienia, kaszlu i kataru, dzięki antybakteryjnym i przeciwzapalnym właściwościom.
Kardamon, cynamon, imbir czy goździki dodawaj do kawy, herbaty lub pij napar z zalanych wrzątkiem przypraw. Będzie Ci cieplej, a do tego pysznie. Nie zapomnij o miodzie, który jest łatwo przyswajalny przez organizm ,zawiera witaminy B6, B1, B2 i B5 i minerały takie jak wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk, antyoksydanty i aminokwasy. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
Jedź warzywa i owoce bogate w witaminę C, która odgrywa rolę we wzmacnianiu systemu immunologicznego. Upewnij się, że w twoim jadłospisie nie zabraknie dzikiej róży, natki pietruszki, czerwonej papryki, chrzanu, brukselki czy szpinaku, to one mają największe ilości witamin C. Pamiętaj również o czosnku, który działa antyseptycznie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie, on również zawiera duże ilości tej witaminy.
Słodycze i nie zdrowe przekąski zastąp suszonymi owocami, orzechami, pestkami dyni, słonecznika, suszonymi warzywami. Wybór jest ogromny!Jesień to wyjątkowy czas, obfity w kolorowe dary natury, które dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia powinniśmy włączyć do codziennej diety. Co z robić, aby nie dać się przeziębieniom, jesiennej chandrze i złemu samopoczuciu?
Na deszcze i jesienne chłody, czyli jak wzmocnić odporność
O tej porze roku dni stają się coraz chłodniejsze, wietrzne i deszczowe. Taka pogoda sprzyja przeziębieniom, przed którymi możemy się bronić poprzez odpowiednią dietę. Bardzo ważne jest, aby była ona jak najbardziej urozmaicona, dzięki czemu pokryje zapotrzebowanie organizmu na energię oraz składniki odżywcze. Szczególnie ważną rolę odgrywają teraz warzywa i owoce, które uzupełniają dietę w niezbędne witaminy i minerały. Możemy serować je przetworzone jak i surowe, bo właśnie o tej porze roku ich wartość odżywcza jest największa.
Warzywa to bomby witaminowo-mineralne, zawierają mnóstwo błonnika i są mniej kaloryczne od owoców. Jesienią na szczególną uwagę zasługuje dynia, która jest niskokaloryczna oraz zawiera bardzo małą ilość tłuszczu. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, a także witamin z grupy B, witaminy C, jak również takich minerałów, jak wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz potas. Warto przyrządzać z niej zupę, placuszki lub aromatyczne ciasto dyniowe.
Warzyw korzeniowych takich jak buraki, marchew, pietruszka czy seler nie powinno jesienią zabraknąć na naszych stołach. Seler na przykład ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, witaminy z grupy B, witaminę PP i E oraz kwas foliowy a także duże ilości fosforu, wapnia, potasu i cynku. Buraki wykorzystuje się w leczeniu grypy, anginy i przeziębień, zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów.
Cebula, to również istotny składnik diety podczas zwiększonej zachorowalności. Jest silnym antybiotykiem, ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, jest pomocna przy wszelkiego rodzaju infekcjach górnych dróg oddechowych. Cebula zawiera glikozydy, odpowiedzialne za większość właściwości leczniczych cebuli.
W trakcie jesiennych spacerów zbieramy grzyby. Warto wiedzieć, że zawierają wielocukry, które działają antyalergicznie, wspomagają system odpornościowy oraz trawienie tłuszczów i cukrów. Grzyby zawierają również znaczne ilości białka, witamin z grupy B oraz witaminę D, są niskokaloryczne i znacznie poprawiają smak potraw.
Jednym ze wspaniałych, lecz mało wykorzystywanych darów natury jest jarzębina. Jest ona cennym źródłem karotenu, a co za tym idzie źródłem prowitaminy A, która odgrywa ważną rolę we wzmacnianiu odporności. Jarzębina kryje w sobie również dużo witaminy C, E, P, K i PP. Można przyrządzić z niej napar lub domową konfiturę.
Na uwagę zasługuje również owoc pigwy, który zawiera cenne kwasy owocowe, zaś w porównaniu do innych owoców jest najbogatszy w pektyny. Zawiera także dużo witaminy B1, B2, C, PP i prowitaminę A. Jest dobrym źródłem fosforu, wapnia, żelaza, magnezu i miedzi.
Jednym z najbogatszych źródeł witaminy C jest owoc dzikiej róży, dzięki czemu działa wzmacniająco na organizm. Zawiera także witaminy P, K, E, witaminy z grupy B, prowitamina A, bioflawonoidy. Z owoców lub płatków róży przyrządza się dżemy i konfitury, a z nasion wytwarza się olej.
Zdrowe przekąski: orzechy, pestki i suszone owoce
Suszone owoce to świetne rozwiązanie, aby uzupełnić niedobory witamin i mikroelementów oraz zapewnić świetną kondycję. Mają sporo kalorii, ale i tak o połowę mniej niż ciastko czy chipsy. Suszone owoce zawierają dużo błonnika, sorbitol, naturalny cukier, który pobudza produkcję żółci, co dobrze wpływa na trawienie. Suszone śliwki to wyśmienite źródło witaminy A, mają sporo beta-karotenu, wit. C i E, żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Suszone jabłka neutralizują substancje toksyczne, obniżają poziom cholesterolu, mają dużą zawartość witamin z grupy B oraz polifenoli, które neutralizują wolne rodniki, zawierają silny przeciwutleniacz – kwercetynę (dzięki kwartynie jabłka m.in. poprawiają krążenie krwi i wzmacniają serce), wspomagają nasz układ odpornościowy. Suszone figi zawierają najwięcej błonnika spośród wszystkich suszonych owoców i są najlepszym spośród produktów roślinnych źródłem wapnia. Suszony ananas szczególnie polecane jest jego spożywanie przy infekcjach pęcherza moczowego, zawiera spore ilości witaminy C i błonnika, doskonale wspomaga układ odpornościowy.
Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Zwyczajne orzechy i nasiona zawierają również najwięcej tłuszczów ze wszystkich nieprzetworzonych produktów i to w formie niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasów tłuszczowych. Pestki dyni czy słonecznika zawierają sporo białka, witamin i błonnika. Są źródłem substancji tłuszczowych, głównie cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju. Zawierają również wiele składników mineralnych, zwłaszcza magnez i cynk.
Jesienne przetwory i mrożonki
Jesień to czas kiedy możemy cieszyć się również skarbami, które zamknęliśmy w słoikach latem lub poprzedniej jesieni. W spiżarni na półkach znajdziemy kiszonki, marynowane warzywa, owocowe dżemy, kompoty, sałatki, sosy…
Warto przygotować swój organizm oraz domową spiżarkę na nadchodzące chłody ponieważ przetwory takie jak na przykład kiszone ogórki czy kapusta to istna skarbnica witamin i minerałów. Kiszonki posiadają wysoką wartość odżywczą, a ich skład jest podobny do świeżych surowców. Podczas procesu kiszenia powstają liczne witaminy z grupy B (B1, B2, B3), a kwaśne środowisko stabilizuje witaminę C i prowitaminę A, i dostarcza organizmowi ich duże ilości. Ponadto mają niską wartość kaloryczną, zawierają dużo błonnika, który poprawia pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn i reguluje wypróżnianie. Proces kiszenia zwiększa strawność dzięki czemu składniki zawarte w kiszonkach są lepiej przyswajalne przez organizm. Dodatkowym atutem kiszonek jest to, że są one produktami przetworzonymi w sposób naturalny.
Dobrym rozwiązaniem na właściwe urozmaicenie naszego menu jest również korzystanie z mrożonych owoców i warzyw, które dzięki mrożeniu tracą minimalne ilości składników odżywczych. Mrożonki są produkowane w krótkim czasie od zebrania plonów, dlatego właśnie są bogate w składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy, a co najważniejsze – nie zawierają konserwantów. Są wygodne w użyciu, wcześniej obrane, umyte i podzielone na porcje a do tego dostępne cały rok.
Złote zasady na złotą jesień
Jedź regularne posiłki, 4-5 porcji w ciągu dnia, co 3 godziny. Regularne spożycie posiłków sprawia, że składniki pokarmowe są łatwiej przyswajane oraz lepiej wykorzystywane, organizm przyzwyczaja się również do stałych dostaw energii i zamiast gromadzić – wykorzystuje ją.
Ciepłe śniadanie to podstawa. Najlepsze śniadania to te z produktów wielo zbożowych, które są głównym źródłem węglowodanów złożonych, dzięki którym utrzymywany jest stały poziom glukozy we krwi. Owsianka czy kasza to świetne rozwiązanie na chłodne poranki.
W trakcie chłodnych dni najlepiej sprawdzają się ciepłe posiłki, najszybciej rozgrzewają te w płynnej postaci czyli zupy, kremy, gulasze np. z dodatkiem kaszy, a do tego są sycące.
Używaj rozgrzewających przypraw do potraw, dzięki którym będą one nie tylko świetnie smakowały, sprawdzą się także w łagodzeniu przeziębienia, kaszlu i kataru, dzięki antybakteryjnym i przeciwzapalnym właściwościom.
Kardamon, cynamon, imbir czy goździki dodawaj do kawy, herbaty lub pij napar z zalanych wrzątkiem przypraw. Będzie Ci cieplej, a do tego pysznie. Nie zapomnij o miodzie, który jest łatwo przyswajalny przez organizm ,zawiera witaminy B6, B1, B2 i B5 i minerały takie jak wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk, antyoksydanty i aminokwasy. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
Jedź warzywa i owoce bogate w witaminę C, która odgrywa rolę we wzmacnianiu systemu immunologicznego. Upewnij się, że w twoim jadłospisie nie zabraknie dzikiej róży, natki pietruszki, czerwonej papryki, chrzanu, brukselki czy szpinaku, to one mają największe ilości witamin C. Pamiętaj również o czosnku, który działa antyseptycznie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie, on również zawiera duże ilości tej witaminy.
Słodycze i nie zdrowe przekąski zastąp suszonymi owocami, orzechami, pestkami dyni, słonecznika, suszonymi warzywami. Wybór jest ogromny!

Autor: Aleksandra Gajewska
Dietetyk, ekspert ds. żywienia, założycielka Kliniki Zdrowego Żywienia Helse. Absolwentka wydziału Nauk o Żywności Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Uczestnik wielu seminariów, konferencji związanych z tematyką zdrowego żywienia. Członek Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Zaraz po studiach rozpoczęła pracę w zawodzie dietetyka w znanej na całym świecie sieci poradni żywieniowych. Doświadczenie zdobyte podczas pracy z pacjentami pozwoliło jej na otwarcie własnego gabinetu dietetycznego.
Klinika Zdrowego Żywienia Helse
+48 507 085 565
dietetyk@helse.pl
www.helse.pl
1 comment