Deser ze śliwkami

Deser ze śliwkami

Deser ze śliwkami

Deser z karmelizowanymi śliwkami, miodem, rumem i bitą śmietaną to doskonałe „małe co nieco” na jesienną słotę.

Składniki:
9 śliwek
1 szkl. śmietany do ubijania 30%
1 szkl. sera mascarpone
3 łyżki stołowe rumu
3 łyżki stołowe miodu
1 łyżka stołowa cukru waniliowego

Deser ze śliwkami

Sposób przygotowania:

Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Gotujemy w niewielkim rondelku z dodatkiem miodu i rumu, aż sok z owoców nabierze konsystencji syropu.

Deser ze śliwkami

W misce ubijamy mikserem śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym.  Do salaterek nakładamy śmietanową masę i śliwki z syropem. Deser ozdabiamy gałązką tymianku.

Deser ze śliwkami

Deser ze śliwkami

Deser ze śliwkami


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: , , , ,

Dodaj komentarz