Deser ze śliwkami
Deser z karmelizowanymi śliwkami, miodem, rumem i bitą śmietaną to doskonałe „małe co nieco” na jesienną słotę.
Składniki:
9 śliwek
1 szkl. śmietany do ubijania 30%
1 szkl. sera mascarpone
3 łyżki stołowe rumu
3 łyżki stołowe miodu
1 łyżka stołowa cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Gotujemy w niewielkim rondelku z dodatkiem miodu i rumu, aż sok z owoców nabierze konsystencji syropu.
W misce ubijamy mikserem śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym. Do salaterek nakładamy śmietanową masę i śliwki z syropem. Deser ozdabiamy gałązką tymianku.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz