Czosnek pospolity

Czosnek pospolity - Allium sativum

Czosnek pospolity

Czosnek, a dokładnie czosnek pospolity (Allium sativum), już kilka tysięcy lat temu uprawiany był w Azji, Egipcie i Grecji. Do Polski przywędrował prawdopodobnie w średniowieczu i od tego czasu na stałe zagościł w naszej kuchni.

Co kryje w sobie czosnek?

W cebulce rośliny znajdziemy między innymi allicynę, adenozynę, saponiny, flawonoidy, olejek eteryczny, witaminy C i z grupy B oraz sole mineralne – siarkę, żelazo, fosfor, wapń, jod, miedź, magnez, cynk, selen. Składniki te decydują o bardzo szerokim działaniu czosnku – wykazuje on właściwości:

  • przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze,
  • obniżające poziom „złego” (LDL), a podwyższające poziom „dobrego” (HDL) cholesterolu,
  • zmniejszające agregację płytek krwi, a więc przeciwzakrzepowe,
  • antyoksydacyjne,
  • wykrztuśne,
  • pobudzające produkcję soku żołądkowego i żółci,
  • moczopędne,
  • przeciwpasożytnicze,
  • obniżające poziom cukru we krwi,
  • napotne i przeciwgorączkowe.

Czosnek lekiem na całe zło?

Czosnek to przede wszystkim ważnym element profilaktyki chorób układu krążenia. Skutecznie obniża poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu, zwiększa aktywność fibrynolityczną (przyspiesza rozkład białka – fibryny – które uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi i może przyczyniać się do powstania zakrzepów), a także rozszerza naczynia krwionośne.

„W kilku badaniach pokazano, że czosnek może obnizyć ciśnienie krwi poprzez zwiększenie przepływu krwi w naczyniach włosowatych, drobnych naczyniach krwionośnych rozmieszczonych w całym organizmie…” „Zwykle dawka wynosi 1 zabek czosnku dziennie lub 2 gramy świżego czosnku.”

„Kolorowa dietaDavid Heber, Susan Bowerman

Czosnek to również naturalny lek na dolegliwości układu pokarmowego – ułatwia trawienie, działa rozkurczowo na jelita, wspomaga leczenie kamicy żółciowej, chorób pasożytniczych, a nawet choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy (niszczy bakterię Helicobacter pylori [1]). Od lat przy przeziębieniach i infekcjach dróg oddechowych zalecany jest gorący napój z czosnkiem, mlekiem i miodem. Czosnek bowiem ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w oskrzelach, działa rozgrzewająco, a więc napotnie i przeciwgorączkowo, oraz silnie bakterio- i wirusobójczo. Ze względu na działanie przeciwbakteryjne może być stosowany również przy infekcjach pęcherza i dróg moczowych, natomiast z uwagi na działanie przeciwwirusowe – przy opryszczce. Choć w ostatnich latach pojawiła się tendencja do określania czosnku mianem środka hamującego rozwój nowotworów, wciąż nie potwierdzono jednoznacznie takiego działania.

Mleczny napar z czosnku

Rozgniatamy 4 ząbki czosnku i zalewamy szklanką gorącego mleka i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut. Porcję naparu pijemy 2-3 razy dziennie.

Nalewka z czosnku

Pół szklanki zmielonego czosnku zalewamy 400 ml wódki i odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie filtrujemy nalewkę i stosujemy łyżkę 3-4 razy dziennie (możemy rozcieńczyć w szklance gorącego mleka z miodem).

Ocet czosnkowy

Do pół litra octu jabłkowego dodajemy 4 zmiksowane główki czosnku i odstawiamy na 2 tygodnie. W czasie przeziębienia stosujemy 3-4 łyżeczki dziennie.

Kto powinien unikać czosnku?

Opinii lekarza powinny zasięgnąć kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe lub terapię insulinową. Czosnku nie należy spożywać w przypadku ostrych nieżytów żołądka i jelit. U niektórych osób może wywoływać reakcję alergiczną.

[1] www.ncbi.nlm.nih.gov

Małgorzata Przybyłowicz


TAGI: , ,

Dodaj komentarz