Czosnek pospolity
Czosnek, a dokładnie czosnek pospolity (Allium sativum), już kilka tysięcy lat temu uprawiany był w Azji, Egipcie i Grecji. Do Polski przywędrował prawdopodobnie w średniowieczu i od tego czasu na stałe zagościł w naszej kuchni.
Co kryje w sobie czosnek?
W cebulce rośliny znajdziemy między innymi allicynę, adenozynę, saponiny, flawonoidy, olejek eteryczny, witaminy C i z grupy B oraz sole mineralne – siarkę, żelazo, fosfor, wapń, jod, miedź, magnez, cynk, selen. Składniki te decydują o bardzo szerokim działaniu czosnku – wykazuje on właściwości:
- przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze,
- obniżające poziom „złego” (LDL), a podwyższające poziom „dobrego” (HDL) cholesterolu,
- zmniejszające agregację płytek krwi, a więc przeciwzakrzepowe,
- antyoksydacyjne,
- wykrztuśne,
- pobudzające produkcję soku żołądkowego i żółci,
- moczopędne,
- przeciwpasożytnicze,
- obniżające poziom cukru we krwi,
- napotne i przeciwgorączkowe.
Czosnek lekiem na całe zło?
Czosnek to przede wszystkim ważnym element profilaktyki chorób układu krążenia. Skutecznie obniża poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu, zwiększa aktywność fibrynolityczną (przyspiesza rozkład białka – fibryny – które uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi i może przyczyniać się do powstania zakrzepów), a także rozszerza naczynia krwionośne.
„W kilku badaniach pokazano, że czosnek może obnizyć ciśnienie krwi poprzez zwiększenie przepływu krwi w naczyniach włosowatych, drobnych naczyniach krwionośnych rozmieszczonych w całym organizmie…” „Zwykle dawka wynosi 1 zabek czosnku dziennie lub 2 gramy świżego czosnku.”
„Kolorowa dieta” David Heber, Susan Bowerman
Czosnek to również naturalny lek na dolegliwości układu pokarmowego – ułatwia trawienie, działa rozkurczowo na jelita, wspomaga leczenie kamicy żółciowej, chorób pasożytniczych, a nawet choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy (niszczy bakterię Helicobacter pylori [1]). Od lat przy przeziębieniach i infekcjach dróg oddechowych zalecany jest gorący napój z czosnkiem, mlekiem i miodem. Czosnek bowiem ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w oskrzelach, działa rozgrzewająco, a więc napotnie i przeciwgorączkowo, oraz silnie bakterio- i wirusobójczo. Ze względu na działanie przeciwbakteryjne może być stosowany również przy infekcjach pęcherza i dróg moczowych, natomiast z uwagi na działanie przeciwwirusowe – przy opryszczce. Choć w ostatnich latach pojawiła się tendencja do określania czosnku mianem środka hamującego rozwój nowotworów, wciąż nie potwierdzono jednoznacznie takiego działania.
Mleczny napar z czosnku
Rozgniatamy 4 ząbki czosnku i zalewamy szklanką gorącego mleka i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut. Porcję naparu pijemy 2-3 razy dziennie.
Nalewka z czosnku
Pół szklanki zmielonego czosnku zalewamy 400 ml wódki i odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie filtrujemy nalewkę i stosujemy łyżkę 3-4 razy dziennie (możemy rozcieńczyć w szklance gorącego mleka z miodem).
Ocet czosnkowy
Do pół litra octu jabłkowego dodajemy 4 zmiksowane główki czosnku i odstawiamy na 2 tygodnie. W czasie przeziębienia stosujemy 3-4 łyżeczki dziennie.
Kto powinien unikać czosnku?
Opinii lekarza powinny zasięgnąć kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe lub terapię insulinową. Czosnku nie należy spożywać w przypadku ostrych nieżytów żołądka i jelit. U niektórych osób może wywoływać reakcję alergiczną.
Małgorzata Przybyłowicz
Dodaj komentarz