Czarna porzeczka
Czarna porzeczka jest polecana do uprawy zwłaszcza ze względu na duże wartości odżywcze i dietetyczne, gdyż stanowi doskonałe źródło witaminy C, potasu, fosforu, wapnia, magnezu i jodu.
Porzeczka dobrze rośnie w stanowisku słonecznymi lub częściowo zacienionym, osłoniętym od silnego wiatru, na ziemi żyznej, zasobnej w próchnicę. Porzeczka najlepiej owocuje na glebie dobrze odchwaszczonej, lekko kwaśniej o odczynie 6,2-6,7. krzewy porzeczki są wysokoproduktywne nawet przez 10-15 lat. Najwięcej owoców krzew wytwarza na zeszłorocznych pędach. Dorodne krzewy porzeczki wydają 5-7,5 kg owoców rocznie.
Przygotowanie gleby pod sadzenie czarnej porzeczki
3-4 tygodnie przed planowanym sadzeniem porzeczek przekopujemy i odchwaszczamy ziemię. Glebę należy odpowiednio nawieźć. W tym celu mieszamy ziemię z kompostem lub obornikiem lub stosujemy nawóz wieloskładnikowy.
Sadzenie czarnej porzeczki
Porzeczki czarne sadźmy wiosną lub jesienią. Kopiemy szeroki dołek, tak by można było swobodnie rozmieścić korzenie porzeczki. Krzew umieszczamy tak głęboko, by szyjka korzeniowa znalazła się ok. 5-6 cm pod ziemią. Zachowujemy rozstawę 1-1,5 metra między roślinami.
Po posadzeniu krzewu, wszystkie jego pędy przycinamy tuż nad powierzchnią ziemi, nad pierwszym lub drugim pąkiem. Cięcie pozwoli, by jesienią, pierwszego roku po posadzeniu, krzew miał 6-9 młodych pędów.
Porzeczka czarna jest częściowo samopylna, ale dobrze jest posadzić w pobliżu także inne odmiany porzeczki w celu znacznego polepszenia plonów.
Cięcie krzewów czarnej porzeczki
Prześwietlanie krzewu wykonujemy od listopada do marca, przed rozwojem pąków. Przez pierwsze 3 lata wykonujemy jedynie cięcie sanitarne, czyli wycinamy jedynie pędy chore, bardzo cienkie, płożące się po ziemi. Porzeczka czarna owocuje głównie na przyrostach jednorocznych. Dlatego od 4 roku wykonujemy cięcie odmładzające – wycinamy grube, 4-letnie i starsze pędy, aby zrobić miejsce dla nowo wyrastających wiosną, lepiej owocujących, młodych pędów. Cięcie wykonujemy tak, by pozostawić 5-6 pędów jednorocznych, 5 dwuletnich, 5 trzyletnich.
Nawożenie i ściółkowanie
Czarna porzeczka wymaga sporo nawożenia. Stosowanie wieloskładnikowego nawozu mineralnego należy rozpocząć już wczesną wiosną. Proszek rozsypujemy równomiernie wokół krzewów. W kwietniu warto również zastosować nawóz organiczny w postaci kompostu lub obornika, który rozsypujemy wokół krzewów na grubości ok. 6 cm i płytko przekopujemy. Natomiast jesienią stosujemy wysokoprocentowy nawóz potasowy. Warto również ściółkować ziemię np. korą gdyż porzeczki mają stosunkowo płytki system korzeniowy i są podatne na susze.
Zbiór owoców i ich przechowywanie
Owoce czarnej porzeczki są gotowe do zbioru po tygodniu od momentu zmiany koloru porzeczek na czarny. Najlepiej jest zbierać całe grona owoców, gdyż wtedy lepiej się przechowują (do tygodnia w lodówce). Czarna porzeczka doskonale nadaje się do zamrażania jak również na różnego rodzaju przetwory.
Rozmnażanie czarnej porzeczki
Czarną porzeczkę możemy rozmnażać poprzez pędy. We wrześniu-październiku obcinamy jednoroczny pęd o dł. 15-20 cm. Górną część sadzonki obcinamy skośnie (pod kątem) tuż nad pąkiem, natomiast dolną część prostopadle, tuż pod pąkiem. Wykopujemy dołek, na którego dnie usypujemy cienką warstwę piasku. Pęd umieszczamy w rowku tak, by 1-2 pąki znajdowały się nad powierzchnią ziemi. Dołek zasypujemy i uklepujemy. Sadzonki sadzimy w rozstawie 15-20 cm. Już w następnym roku pędy powinny się ukorzenić i dać początek nowym krzewom.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz