Cynamon
Cynamon należy do najcenniejszych przypraw kuchennych – nadaje niezwykły smak i aromat ciastom, ciasteczkom, gorącym napojom.
Skład cynamonu
Cynamon to wysuszona i sproszkowana kora młodych pędów cynamonowca, który uprawiany jest przede wszystkim na Cejlonie. Istnieje kilka odmian drzewa cynamonowego – między innymi kasja, cejloński (najbardziej ceniony), kamforowy. W cynamonie znajdują się przede wszystkim garbniki, olejek eteryczny i cukry.
„Szlachetna odmiana pochodzi ze Sri Lanki. Jest pierwszą znaną ludzkości typową przyprawą. Zachwycali się nią Chińczycy i Egipcjanie. W średniowiecznej Europie płacono za nią złotem.”
„Podróże ze smakiem” Anna Kwiatkowska, Tomasz Rudomino
Cynamon na zdrowie
Cynamon łagodzi wzdęcia i biegunki, ułatwia trawienie, a także wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Ma również silne działanie antyoksydacyjne i rozkurczowe – napar z cynamonu bądź masaż z olejkiem cynamonowym zalecany jest przy bolesnych menstruacjach (jego stosowania należy jednak unikać w przypadku obfitego krwawienia).
Cynamon uważany jest również za środek regulujący poziom cukru we krwi oraz obniżający poziom „złego” cholesterolu – nie ma jednak jednoznacznego potwierdzenia takiego działania [1].
Cynamon w kosmetyce
Cynamon działa przede wszystkim rozgrzewająco, ujędrniająco i ściągająco. Stosowany jest w zabiegach wyszczuplających i antycellulitowych. Jest również składnikiem kosmetyków rozgrzewających do pielęgnacji stóp.
Olejek cynamonowy
Olejek cynamonowy otrzymywany jest na drodze destylacji młodej kory cynamonowca cejlońskiego. W jego składzie znajduje się między innymi aldehyd cynamonowy, eugenol, octan cynnamylu, linalol. Zastosowanie olejku jest bardzo szerokie. Eugenol działa silnie antyseptycznie, przeciwbólowo i znieczulająco – powszechnie stosowany jest w stomatologii. Ma również działanie ściągające. Aldehyd ma właściwości przeciwbakteryjne, linalol natomiast przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, rozgrzewające i przeciwbólowe. Olejek cynamonowy zalecany jest przy wzdęciach, niestrawności, zatruciach pokarmowych, braku apetytu, utrudnionym krążeniu, przeziębieniach. Zewnętrznie stosowany jest w stanach zapalnych skóry, działa również ściągająco, ujędrniająco i rozjaśniająco. Olejku cynamonowego nie należy stosować u kobiet w ciąży, gdyż może działać poronnie.
Kamfora
Kamforę, stosowaną między innymi w produkcji środków przeciw molom, uzyskuje się z kory cynamonowca kamforowego.
Ostrożnie z cynamonem
Wciąż trwają badania nad wpływem na zdrowie zawartej w cynamonie kumaryny. Substancja ta bowiem w nadmiernych ilościach może uszkadzać wątrobę. Maksymalna dzienna dawka kumaryny wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała. Rodzaje cynamonu różnią się między sobą zawartością kumaryny – w cynamonie kasja substancji tej jest najwięcej.
Napar przy niestrawności
Łyżeczkę cynamonu zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 15 minut. ½ szklanki pijemy 2 razy dziennie.
Kąpiel z olejkiem cynamonowym
Do wody należy dodać kilkanaście kropli olejku. Kąpiele zalecane są przy przeziębieniach, zaburzeniach krążenia, przebarwieniach i chorobach skóry.
Olejek cynamonowy kupisz w drogerii talia24.pl
Maseczka do cery tłustej
Cynamon mieszamy z odpowiednią ilością wody przegotowanej lub mineralnej. Maseczkę nakładamy na 10 minut. Bardzo często pojawia się uczucie pieczenia, a także zaczerwienienie twarzy, które jednak znika po około 30 minutach. Maseczki nie powinny stosować osoby z cerą naczynkową.
[1] http://care.diabetesjournals.org/content/30/9/2236.full
http://www.nutraingredients.com/Research/Meta-analysis-questions-cinnamon-s-diabetes-benefits
Małgorzata Przybyłowicz
Dodaj komentarz