Cykoria duszona w jabłkach

Przepis na duszoną cykorię

Cykoria duszona w jabłkach


Cykoria na ciepło z jabłkami i miodem to intrygujące połączenie smaków, które doskonale komponuje się z duszonymi mięsami lub zapiekanym camembert, czy pieczonymi ziemniakami.

cykoria

Składniki:

  • 2 duże cykorie,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 łyżki stołowe miodu,
  • 1/2 cytryny,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • 3 łyżki masła.

Duszona cykoria z jabłkami

Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na niewielkie kawałki. Cykorię myjemy, usuwamy wierzchnie liście oraz trzon i kroimy na pół. Jeśli nie przepadamy za gorzkawym smakiem cykorii możemy dodatkowo wyciąć głąb (trzeba przy tym uważać, aby cykoria się nie rozpadła na liście).

Przepis na duszoną cykorię

Przepis na duszoną cykorię

Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i dodajemy jabłka oraz cykorię. Skrapiamy całość sokiem z cytryny. Cykorię z jabłkiem podsmażamy z obu stron. Gdy się zarumieni  przyprawiamy solą oraz pieprzem i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy pod przykryciem  kilka minut, aż cykoria zmięknie (w razie potrzeby możemy dodać kilka łyżek wody).

Przepis na duszoną cykorię

Przepis na duszoną cykorię


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

2 komentarze

Dodaj komentarz