Cykoria duszona w jabłkach
Cykoria na ciepło z jabłkami i miodem to intrygujące połączenie smaków, które doskonale komponuje się z duszonymi mięsami lub zapiekanym camembert, czy pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
- 2 duże cykorie,
- 1 duże jabłko,
- 2 łyżki stołowe miodu,
- 1/2 cytryny,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- 3 łyżki masła.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na niewielkie kawałki. Cykorię myjemy, usuwamy wierzchnie liście oraz trzon i kroimy na pół. Jeśli nie przepadamy za gorzkawym smakiem cykorii możemy dodatkowo wyciąć głąb (trzeba przy tym uważać, aby cykoria się nie rozpadła na liście).
Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i dodajemy jabłka oraz cykorię. Skrapiamy całość sokiem z cytryny. Cykorię z jabłkiem podsmażamy z obu stron. Gdy się zarumieni przyprawiamy solą oraz pieprzem i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy pod przykryciem kilka minut, aż cykoria zmięknie (w razie potrzeby możemy dodać kilka łyżek wody).
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
2 komentarze