Co musisz wiedzieć o grzybicy pochwy

Grzybica pochwy

Co musisz wiedzieć o grzybicy pochwy

Infekcje pochwy to palący problem wielu kobiet.  Grzybica dotyka nawet co trzecia kobietę w wieku rozrodczym i to nawet kilkakrotnie.

Symptomy grzybicy pochwy to swędzenie i pieczenie, białe upławy o gęstej konsystencji i nieprzyjemnym zapachu (zapach drożdży). Pieczenie i ból nasilają się po współżyciu i przy oddawaniu moczu. Często towarzyszą im: zaczerwienienie i obrzęk sromu. Przy przewlekłych i nawracających grzybicach dolegliwości mogą nie być zbyt dokuczliwe, mają różne nasilenie, a objawy dotyczą głównie dróg moczowych (pieczenie przy oddawaniu moczu).

 

Poniżej znajdziesz kilka rad, których stosowanie na co dzień może być pomocne.

 

Przerzuć się na wygodną, bawełnianą bieliznę

 

Unikniesz w ten sposób ryzyka infekcji spowodowanej przez uwierającą, zbyt obcisłą, nylonowa bieliznę i zapewnisz prawidłową cyrkulację powietrza.

 

Spróbuj  dobroczynnych bakterii

 

Pij codziennie jogurty. Zawierają one dobroczynne kultury bakterii acidophilus  zapewniające odpowiednią florę bakteryjną nie sprzyjającą rozwojowi drożdżycy.

 

Pytaj lekarza

 

Gdy lekarz przepisuje Ci lekarstwo, zawsze pytaj o jego wpływ na wystąpienie grzybicy pochwy. W razie potrzeby zażywaj leki o działaniu osłonowym.

 

Nie objadaj się słodyczami

 

Duża zawartość cukrów w diecie ma niebagatelny wpływ na rozwój drożdżycy.

 

Dieta zapobiegająca nawrotom grzybicy pochwy

 

Zmiana złych nawyków żywieniowych jest podstawą w walce z grzybicą pochwy.

 

Dobrze zbilansowana dieta bogata w nieprzetworzone produkty spożywcze i uboga w cukry i tłuszcze może pomóc w zapobieganiu grzybicy pochwy. Warto unikać spożywania cukrów prostych, które zawarte są słodyczach,  napojach gazowanych i owocowych sokach z kartonu, gdyż są one bardzo dobrą pożywką dla drożdżaka Candida albicans (grzyba wywołującego tę chorobę)

 

Z pieczywa i makaronu wybieraj produkty pełnoziarniste, z przetworów mlecznych tylko naturalne np. jogurt naturalny, kefir i maślanka bez dodatku wsadu owocowego i cukru.

 

Kupuj żywność możliwie naturalną i nieprzetworzoną, bez konserwantów. Przyrządzaj posiłki w domu i zrezygnuj z fast foodów. Dbaj o to, by Twoja dieta była zróżnicowana i dostarczała organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, co wpłynie korzystnie na wzmocnienie odporności na choroby.

 

Jeśli cierpisz na grzybicę pochwy unikaj spożywania:

 

  • Słodyczy
  • Owoców ( bogate źródło fruktozy – cukru prostego będącego bardzo dobrą pożywką dla Candida)
  • Kiełków (wylęgarnia grzybów)
  • Alkoholu (produkt połączenia cukru i drożdży – wzmaga rozwój grzybicy, należy go absolutnie wykluczyć z diety podczas leczenia grzybicy)

 

Spożywaj produkty kwaszone

 

Kiszona kapusta i ogórki kiszone to warzywa poddane procesowi fermentacji mlekowej.
Są bogatym źródłem żywych kultur bakterii kwasu mlekowego. Poza tym są niskokaloryczne, ubogie w cukier, bogate w witaminę C (hamuje wzrost kolonii drożdżaków) i minerały.

 

Dobroczynne bakterie w walce z grzybicą

 

Lactobacillus acidophilus jest probiotykiem niezbędnym do zachowania naturalnej, zbalansowanej flory bakteryjnej pochwy. Zapobiega rozwojowi nieprzyjaznych bakterii i grzybów, poprzez wytwarzanie kwaśnego środowiska, niekorzystnego dla patogenów.

 

Bakterie z rodzaju  Lactobacillus (pałeczki kwasu mlekowego) wpływają korzystnie na zachowanie właściwego pH i stanowią niezbędny składnik flory bakteryjnej układu moczowo-płciowego zdrowej kobiety.

 

Naturalna flora bakteryjna pochwy może ulec zniszczeniu na skutek zbyt częstego podmywania, stosowania perfumowanych kosmetyków do kąpieli np. pachnących płynów i żeli do kąpieli.  Nie wskazane jest również stosowanie myjek i gąbek do higieny intymnej.

 

Pałeczki Lactobacillus acidophilus są również wrażliwe na chemioterapeutyki i antybiotyki stosowane zarówno miejscowo jak i ogólnie, dlatego przy terapii lekami należy osłonowo łykać probiotyki w tabletkach.

 

Preparaty z zawartością pałeczek kwasu mlekowego są również skuteczna metodą walki z grzybicą pochwy.

 

W profilaktyce zaburzeń równowagi prawidłowej flory bakteryjnej pochwy, warto pamiętać o diecie zasobnej w mleczne produkty fermentowane zawierające przyjazne bakterie kwasu mlekowego (np. jogurty naturalne).

 


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

Dodaj komentarz