Ciasto Murzynek – bez glutenu, bez jajek

Ciasto Murzynek - bez glutenu, bez jajek

Ciasto Murzynek – bez glutenu, bez jajek

Po wielu eksperymentach kulinarnych, w końcu udało mi się opracować idealny przepis ma bezglutenowego i bez-jajecznego Murzynka (hmm… Murzynek bez jajek – brzmi nieco strasznie 🙂 prawda? ). To lekkie, puszyste ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Jest wilgotne w środku, z delikatną chrupiącą skorupką na zewnątrz. Strukturą przypomina trochę biszkopt. Gdyby nie to, że sama je upiekłam, nigdy nie uwierzyłabym, że w jego składzie nie ma mąki pszennej i jajek. Przygotowanie tego bezglutenowego Murzynka jest naprawdę banalnie proste. Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce.

Mimo tego, że ciasto zawiera mąkę gryczaną, to posmak gryki nie jest w nim praktycznie wyczuwalny. Bardzo dobrze sprawdza się w roli pysznego podwieczorku. Polecam je szczególnie osobom uczulonym na białko jaja kurzego oraz z nietolerancją glutenu. Najlepiej smakuje z kawą, kakao i mlekiem. Można je przekładać kremem lub powidłami, podawać polane czekoladą lub kakaową polewą sporządzoną z oleju kokosowego, cukru pudru (lub słodzika) i kakao. Bardzo dobrze się kroi. Przechowywane w lodówce długo zachowuje świeżość.

Ciasto Murzynek - bez glutenu, bez jajek

Składniki ciasta:

  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl. mąki gryczanej
  • 1 szkl. maki jaglanej
  • 1/3 szkl. kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki stołowe miodu
  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • 1 i 3/4 szkl. mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym np. migdałowym)

Ciasto Murzynek - bez glutenu, bez jajek

Sposób przygotowania ciasta:

W głębokiej misce mieszamy wszystkie składniki sypkie. Dodajemy miękkie masło, miód i mleko. Całość dokładnie mieszamy. Gęstą masę przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temp 200 C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 185 C i pieczemy jeszcze przez 40 minut.


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

Dodaj komentarz