Ciasto Murzynek – bez glutenu, bez jajek
Po wielu eksperymentach kulinarnych, w końcu udało mi się opracować idealny przepis ma bezglutenowego i bez-jajecznego Murzynka (hmm… Murzynek bez jajek – brzmi nieco strasznie 🙂 prawda? ). To lekkie, puszyste ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Jest wilgotne w środku, z delikatną chrupiącą skorupką na zewnątrz. Strukturą przypomina trochę biszkopt. Gdyby nie to, że sama je upiekłam, nigdy nie uwierzyłabym, że w jego składzie nie ma mąki pszennej i jajek. Przygotowanie tego bezglutenowego Murzynka jest naprawdę banalnie proste. Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce.
Mimo tego, że ciasto zawiera mąkę gryczaną, to posmak gryki nie jest w nim praktycznie wyczuwalny. Bardzo dobrze sprawdza się w roli pysznego podwieczorku. Polecam je szczególnie osobom uczulonym na białko jaja kurzego oraz z nietolerancją glutenu. Najlepiej smakuje z kawą, kakao i mlekiem. Można je przekładać kremem lub powidłami, podawać polane czekoladą lub kakaową polewą sporządzoną z oleju kokosowego, cukru pudru (lub słodzika) i kakao. Bardzo dobrze się kroi. Przechowywane w lodówce długo zachowuje świeżość.
Składniki ciasta:
- 1 szkl. mąki kukurydzianej
- 1/2 szkl. mąki gryczanej
- 1 szkl. maki jaglanej
- 1/3 szkl. kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- szczypta soli
- 1/3 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki stołowe miodu
- 1/4 kostki miękkiego masła
- 1 i 3/4 szkl. mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym np. migdałowym)
Sposób przygotowania ciasta:
W głębokiej misce mieszamy wszystkie składniki sypkie. Dodajemy miękkie masło, miód i mleko. Całość dokładnie mieszamy. Gęstą masę przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temp 200 C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 185 C i pieczemy jeszcze przez 40 minut.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz