Ciasteczka śniadaniowe
Pożywne śniadanie jest podstawą zdrowego trybu życia. To najważniejszy posiłek dnia.
Jak wskazują naukowcy osoby niejedzące śniadań spożywają w ciągu dnia nawet do 40% więcej słodyczy i 55% więcej słodzonych napojów gazowanych oraz 45% mniej warzyw i 30% mniej owoców niż osoby zaczynające dzień od pożywnego śniadania. Dlatego nie zapominaj o nim nawet gdy dbasz o linię.
Śniadanie to posiłek, przy którym również w trakcie diety możemy pozwolić sobie na więcej. Zjedzenie bogatego w błonnik, ciastka śniadaniowego z pełnoziarnistej mąki nie będzie w tym przypadku zbrodnią przeciwko naszej figurze.
To doskonałe rozwiązanie, gdy nie masz apetytu z samego rana lub brakuje Ci czasu na przygotowanie posiłku. Bardzo smaczne i syte ciastko z płatkami owsianymi i nasionami świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Wystarczy zabrać ze sobą przed wyjściem z domu jedno z upieczonych wcześniej śniadaniowych przysmaków, by oprzeć się pokusie sięgnięcia po batonika.
Składnik (na 24 ciastka):
2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
2 szkl. mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki sody
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. cukru trzcinowego
1 szkl. oleju słonecznikowego
1/2 kostki miękkiego masła
1 szkl. migdałów w płatkach
1/2 szkl. wiórek kokosowych
1/2 szkl. pestek z dyni
1/2 szkl. pestek ze słonecznika
1 szkl. kakao
1/2 tabliczki czekolady
2 szkl. błyskawicznych płatków owsianych
1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Miksujemy masło z olejem, cukrem i jajkami, aż powstanie gładka, puszysta masa.
W osobnej misce mieszamy mąkę z sodą i solą. Tak przygotowaną mieszankę wsypujemy do miski z masą z jajek, cukru, masła i oleju. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy kakao, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, płatki owsiane, pestki dyni i słonecznika oraz 1/2 tabliczki czekolady pokrojonej na niewielkie kawałeczki. Masę dokładnie mieszamy, tak by połączyć wszystkie składniki. Formujemy duże ciastka o średnicy ok. 8 cm i grubości ok. 1 cm i układamy je na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 225 stopni C.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz