Cebula

Cebula

Cebula

Cebula podobnie jak czosnek pochodzi z rodziny liliowatych. Swą wysoką wartość odżywczą i dietetyczna cebula zawdzięcza substancjom czynnym takim jak olejki eteryczne, pektyny, witaminy, sulfin etylu (odpowiedzialny za łzawienie oczu podczas krojenia cebuli) i flawonoidy takie jak np. kwercytyna.

Cebula – właściwości

Cebula wykazuje właściwości bakteriobójcze, moczopędne i pobudzające perystaltykę jelit.

Badania dowodzą, że duża dawka cebuli może zredukować poziom cukru u diabetyków. Nie wykazano natomiast takiego działania cebuli u osób zdrowych (niediabetyków).

Warzywo to jest również pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i zaburzeniach w oddawaniu moczu.

Substancje czynne zawarte w cebuli przeciwdziałają arteriosklerozie. Cebula jest bogatym źródłem flawonoidów, w tym kwercetyny (quercetin), która obniża ryzyko wystąpienia zawału serca, ma korzystny wpływ na szczelność i elastyczność naczyń krwionośnych i neutralizuje wolne rodniki.  Zapewnienie dużej podaży kwercetyny w diecie może mieć wpływ na redukcję ryzyka arteriosklerozy.

Cebula wykazuje również  korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem. Dieta bogata w cebulę przeciwdziała chorobom serca.

„Siarczek allilu obecny w cebuli zmniejsza tendencję do formowania się skrzepów krwi, obniżając poziom cholesterolu LDL. Badania przeprowadzone na Japonkach wykazały, że najniższy poziom złego cholesterolu mają te kobiety, które jedzą najwięcej cebuli. Naukowcy z Uniwersytetu Wisconsin-Madison odkryli, że cebule o intensywnym smaku i zapachu hamują sklejanie płytek krwi, a tym samym zmniejszają ryzyko miażdżycy tętnic, choroby wieńcowej, zawału i udaru.”

„101 produktów dla zdrowia i życia” David Grotto

Zastosowanie zewnętrzne cebuli

Cebula stosowana zewnętrznie w formie okładów łagodzi stany zapalne, ropne zmiany, pęknięcia skóry i przyspiesza gojenie się ran.

„Cebula, szczypiorek i dymka to bogate źródło siarki. Siarka jest minerałem pomocnym w leczeniu dolegliwości dermatologicznych, takich jak liszaje, infekcje grzybicze, suchosc skóry czy rumień.”

„1001 superporad zdrowotnych” Esme Floyd

Witaminy i składniki mineralne w cebuli

Cebula jest źródłem witamin: E, B1, B2, B6, C.

100 g cebuli

potas 140 mg
wapń 31 mg
fosfor 30 mg
sód 10 mg
magnez 8 mg
żelazo 0,3 mg
cynk 0,1 mg
energia 35 kcal

Cebula biała, kolorowa i szczypior

Zielona cebulka (tzw. szczypior) jest znacznie zasobniejszy w witaminę C niż cebula. Cebule kolorowe zawierają więcej substancji czynnych istotnych w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów niż cebule białe.

Dzięki bogactwu witamin, składników mineralnych i bardzo niskiej kaloryczności jest pożądanym składnikiem zdrowego menu.

Zbyt duża ilość cebuli w diecie może przyczynić się do wzmożenia objawów zgagi u osób które cierpią na tę dolegliwość.

Przepisy kulinarne z cebulą:

Patrycja Błoch


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: , ,

Dodaj komentarz