Brokuły z sosem jogurtowym i prażonymi migdałami

Brokuły z sosem jogurtowym i prażonymi migdałami

Brokuły z sosem jogurtowym i prażonymi migdałami

Brokuły z pewnością powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie. Ich spożywanie zalecane jest w diecie profilaktycznej m.in. przeciw nadciśnieniu, chorobom serca, osteoporozie i astmie.

Jak donosi Clinical Immunology, badania naukowe wykazały, że spożywanie brokułów może uchronić przed stanami zapalnymi układu oddechowego i astmą. Brokuły podnoszą poziom enzymów antyoksydacyjnych w organizmie, które chronią drogi oddechowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Brokuły a zdrowie układu oddechowego »

Brokuły są źródłem glukozynolatów – silnych antyoksydantów, które wykazują działanie antynowotworowe i przeciwzapalne.

Wyśmienita, sycąca sałatka brokułowa to prosty sposób na włączenie brokułów do codziennej diety.

Składniki:

  • brokuły
  • 20 dag płatków z migdałów
  • 1 jogurt naturalny bez dodatku cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki (możemy też użyć brokułów mrożonych). Warzywo gotujemy kilka minut w osolonej wodzie aż łodyżki staną się miękkie. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy. Mieszamy 1 ząbek zmiażdżonego czosnku z jogurtem naturalnym. Całość doprawiamy szczyptą soli. Ugotowane brokuły polewamy sosem jogurtowym i posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałów.

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

Dodaj komentarz