Brokuły a zdrowie układu oddechowego

Jak podkreśla prowadzący doświadczenie Marc Riedl, jest to pierwsze tego typu badanie wskazujące na rzeczywistą antyoksydacyjną aktywność biologiczną składników znajdujących się w brokułach. Warzywa te są źródłem glukozynolatów, które w organizmie metabolizowane są do izotiocyjanianów, silnych antyoksydantów o właściwościach antynowotworowych.

Brokuły a zdrowie układu oddechowego

Jak donosi Clinical Immunology, badania naukowe wykazały, że spożywanie brokułów może uchronić przed stanami zapalnymi układu oddechowego i astmą. Brokuły podnoszą poziom enzymów antyoksydacyjnych w organizmie, które chronią drogi oddechowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Brokuły – źródło antyoksydantów

Jak podkreśla prowadzący doświadczenie Marc Riedl, jest to pierwsze tego typu badanie wskazujące na rzeczywistą antyoksydacyjną aktywność biologiczną składników znajdujących się w brokułach. Warzywa te są źródłem  glukozynolatów, które w organizmie metabolizowane są do izotiocyjanianów, silnych antyoksydantów o właściwościach antynowotworowych.

Wolne rodniki a choroby układu oddechowego

Choroby układu oddechowego i astma występują bardzo często na podłożu alergicznym. Wolne rodniki i zanieczyszczenie środowiska mają niebagatelny wpływ na rozwój alergii i astmy. Jak podkreślają naukowcy, stałe przebywanie dzieci w sąsiedztwie głównych dróg o dużym natężeniu ruchu zwiększa ryzyko pojawienia się alergii o ponad 50%. Dzieci mieszkające w odległości mniejszej niż 50 metrów od ruchu drogowego mają największe prawdopodobieństwo wystąpienia astmy o podłożu alergicznym.

Dieta w profilaktyce chorób układu oddechowego

Dieta bogata w antyoksydanty jest niezwykle istotnym czynnikiem profilaktyki chorób układu oddechowego i astmy. Izotiocyjaniany obecne w brokułach są silnymi antyoksydantami blokującymi działanie wolnych rodników, które powodują uszkodzenia, stany zapalne w tkankach dróg oddechowych  i wywołują choroby układu oddechowego oraz astmę.

Podobny wpływ na zdrowie układu oddechowego mają również pozostałe warzywa z rodziny krzyżowych (kapustowatych), czyli kalafior, brukselka, kapusta, rzeżucha i rzodkiew, które również są bogatym źródłem glukozynolatów.

Po raz kolejny badania naukowe dowodzą jak ważna dla naszego zdrowia jest codzienna porcja warzyw.  Pamiętać należy jednak, iż nie istnieje jedno „superwarzywo” o właściwościach przeciwnowotworowych. Najlepszym sposobem na obniżenie ryzyka wielu chorób, w tym nowotworów jest zróżnicowana, dobrze zbilansowana dieta, na którą powinno się składać przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców.


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: , ,

Dodaj komentarz