Bezy kawowe
Kawowe bezy doskonale komponują się z porannym espresso. Uwielbiam tą delikatną kruchość bezowej skorupki, która rozpływa się w ustach.
Kawowe bezy to wyjątkowo efektowny i jednocześnie prosty przepis na deser oraz pomysł na poczęstunek dla gości. Sprawdzą się również doskonale jako słodki upominek. Wystarczy zapakować je w ozdobne pudełko przewiązane wstążką i wyściełane pergaminem. Obdarowana osoba z pewnością doceni taki własnoręcznie przygotowany prezent.
Tajemnicą udanych bez jest odpowiedni sposób pieczenia, a raczej suszenia, gdyż temperatura w piekarniku nie może być zbyt wysoka. Pianę z białek ubijemy szybciej jeśli dodamy do nich szczyptę soli. Do ubijania nie nadają się białka z bardzo świeżych jaj, takich prosto od kury.
- 4 białka jaja
- 1 czubata szklanka cukru
- 1 Łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kawy
- 2 łyżeczki wody
Białka ubijamy w misce mikserem i jednocześnie stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do momentu, aż piana stanie się sztywna (piana nie powinna spływać z miski po jej odwróceniu do góry dnem), a jej powierzchnia lśniąca. Następnie łopatką do ciasta rozprowadzamy w pianie łyżeczkę kawy w proszku rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość delikatnie mieszamy tak, by powstały barwne smugi. Za pomocą łyżki wykładamy pianę na blachę pokrytą pergaminem. Bezowe kleksy posypujemy mieloną kawą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni C. przez ok. 1,2 – 1,5 godziny.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
1 comment