Bezglutenowe kotlety z czerwonej soczewicy
Soczewicę można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do sałatek, kasz i zupy. Możemy z niej przygotować pastę na kanapki, pasztet, pulpeciki oraz przepyszne kotlety, na które przepis znajdziecie poniżej. Soczewica wspaniale komponuje się z pomidorami, rukolą, dynią oraz jarmużem. Uwielbiam ją za wartości odżywcze. To doskonałe źródło mikroelementów oraz protein dla osób ograniczających lub nie spożywających mięsa.
Zawsze mam spory zapas soczewicy w swojej spiżarce. Jej suche ziarna można długo przechowywać, dzięki czemu jest pod ręką, kiedy jej potrzebuję. Zaopatruję się przez internet, w wielkie, 5 kg worki tego cuda. Kupuję wyłącznie soczewicę pochodzącą z certyfikowanych upraw organicznych. Dzięki temu mam pewność, że nie zawiera pozostałości pestycydów oraz nawozów sztucznych. Przechowuję ją w dużych, szklanych słojach z hermetycznym zamknięciem.
Przygotowanie kotletów bezglutenowych z soczewicy wbrew pozorom nie jest wcale takie łatwe. Zastosowanie składników w nieodpowiednich proporcjach skutkuje ich rozłażeniem się i rozlewaniem na patelni. Trzeba też dobrze je przyprawić, by wydobyć z nich oczekiwany smak. Przy odrobinie wprawy z pewnością nam się udadzą. Zawsze przygotowuję je jednorazowo w większej ilości i zamrażam. Dzięki temu mogę szybko przygotować zdrowy posiłek, gdy nie mam czasu na długie gotowanie. Kotleciki smakują przepysznie z kaszą lub ziemniakami. Można je serwować jako dodatek do sałatek lub przygotowywać z nich vege-burgery. Są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki (na 20 kotletów):
- 1 szkl. czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 1 szkl. mąki kukurydzianej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki chili
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka (płaska) soli
- 1 natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 jajko (można zamiast jajek dodać 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy – bardzo dobrze zwiąże kotlety i nie będą się rozpadać)
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania bezglutenowych kotlecików z soczewicy:
Gotujemy soczewicę do miękkości. Odsączamy i miksujemy za pomocą ręcznego blendera (tzw. żyrafy) z cebulą. Masa nie powinna być zbyt jednorodna. Dobrze jeśli pozostaną w niej nierozdrobnione nasiona, dlatego miksujmy zaledwie chwilę, tak by nie powstała nam papka. Dodajemy mąkę kukurydzianą i z cieciorki, koncentrat pomidorowy, musztardę, oliwę i jajko. Doprawiamy chili, kminkiem, majerankiem, pietruszką, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli masa nadal jest zbyt rzadka możemy dodać trochę maki z cieciorki. Formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy je w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż się ładnie, z obu stron zarumienią.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz