Beta glukan – niezwykły błonnik!

Beta-glukan

Beta glukan – niezwykły błonnik!

Zboża to podstawa dobrze zbilansowanej diety. Pełnoziarniste, wielo-zbożowe pieczywo oraz owsianka są  źródłem cennego dla zdrowia błonnika – beta glukanu.

Beta-glukan jest błonnikiem występującym w dwóch formach; rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej, przy czym silną aktywność biologiczną wykazuje zwłaszcza, obecny w owsie i jęczmieniu beta-glukan rozpuszczalny w wodzie.

Źródła beta-glukanu

Beta glukan występuje w owsie, jęczmieniu i życie, pszenicy oraz niektórych grzybach a także mchu islandzkim (Cetraria islandica).

Właściwości beta-glukanu

Beta-glukan utrudnia syntezę i przyswajanie cholesterolu, obniża indeks glikemiczny posiłku i zmniejsza przyswajanie glukozy oraz tłuszczów, dzięki czemu pełni istotna funkcje w profilaktyce cukrzycy typu drugiego i zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego.

„Włączenie do codziennej diety – niskotłuszczowej i o niskiej zawartości cholesterolu – trzech gramów rozpuszczalnego błonnika pochodzącego z owsa obniża poziom cholesterolu we krwi oraz stężenie lipoprotein niskiej gęstości (LDL), cząsteczek, które przenoszą cholesterol do tętnic. Opublikowane na lamach „Australian Journal of Nutrition and Dietetics” badanie wykazało, że obecne w owsie beta-glukany znacząco obniżają poziom złego cholesterolu LDL.”

„101 produktów dla zdrowia i życia” David Grotto

Beta-glukan

Właściwości prebiotyczne beta-glukanu

Wyniki badań naukowych opublikowane na łamach Food Research International, prowadzonych przez naukowców z Harokopio University w Atenach wskazują, że beta-glukan pozyskiwany z jęczmienia wpływa korzystnie na równowagę bakteryjną jelit. Zdaniem badaczy błonnik ten w przewodzie pokarmowym pełni rolę prebiotyku.

Prebiotyk to odporny na trawienie składnik pożywienia, który stanowi pożywkę dla dobroczynnych bakterii naturalnie występujących w obrębie jelit, dzięki czemu stymuluje wzrost i rozwój prawidłowej flory jelitowej, która zapobiega rozwojowi potencjalnie niebezpiecznych, chorobotwórczych szczepów bakteryjnych i wpływa korzystnie na mechanizmy obronne organizmu.

Szczególnie silne właściwości prebiotyczne beta-glukanu zaobserwowano w przypadku osób po 50 roku życia. Pozytywny wpływ stosowania beta-glukanu odnotowano już po 30 dniach przyjmowania błonnika w niewielkich dawkach (0,75g na dobę). Jak podkreślają naukowcy, produkt był bardzo dobrze tolerowany i nie wykazano żadnych poważnych skutków ubocznych z układu pokarmowego w wyniku jego stosowania.

Beta-glukan a odporność organizmu

Zdaniem naukowców z Department of Surgery at Rhode Island Hospital i Brown University beta-glukan przyspiesza reakcję układu odpornościowego na infekcje. Wyniki badań opublikowane na łamach magazynu Surgery wskazują, że rozpuszczalny beta-glukan wiąże się z receptorami neutrofili – komórek układu odpornościowego szybkiego reagowania, zwiększając ich szybkość reakcji i zdolność do eliminacji patogenów.

Uwielbiam owsiankę z owocami! Teraz mam ku temu kolejny powód, jest nim beta-glukan 🙂


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

3 komentarze

  1. Posted by Sabinka71, at Odpowiedz

    Uwielbiam owsiankę. Nie wiedziałam, że aż tyle dobrego jest w niej. Nigdy nie słyszałam o tym beta-glukanie. Najlepiej smakuje z rodzynkami. mniam 🙂

  2. Posted by Gosia, at Odpowiedz

    Pięknie,że zawiera beta-glutan ale zawiera też gluten, największą” zarazę „naszych czasów.

    • Posted by Arthas, at Odpowiedz

      Owies nie zawiera glutenu! Gluten w owsie znajduje się jedynie w wyniku zanieczyszczeń krzyżowych w zakładach, gdzie przetwarza się również zboża glutenowe. Czyste ziarno owsiane jest 100% bezglutenowe.

Dodaj komentarz