Bądź zdrowa w ciąży – jedz przynajmniej 7 porcji warzyw i owoców
Badania naukowe po raz kolejny potwierdziły korzystny wpływ warzyw i owoców na zdrowie. Jak donosi magazyn Public Health Nutrition, naukowcy z Boston University School of Medicine sprawdzili wpływ codziennej dawki warzyw i owoców na ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych wśród ciężarnych kobiet. W badaniu wzięło udział 1000 ciężarnych. Wyniki prac badawczych wskazują, że kobiety, których dieta była najbogatsza w warzywa i owoce (6 – 7 porcji dziennie) były najmniej narażone na infekcje górnych dróg oddechowych. Ryzyko infekcji spadało o 26% w stosunku do ciężarnych, spożywających mniej warzyw i owoców.
Rekomendowana ilość warzyw i owoców to pięć porcji. Jednak autorka badań prof. Martha M. Werler podkreśla, że w okresie ciąży zapotrzebowanie na warzywa i owoce wzrasta.
Ciąża to szczególny okres w życiu każdej kobiety, gdy należy unikać wszelkich infekcji i zwrócić wyjątkową uwagę na zdrowie. Niestety jesień i zima niesie ze sobą zwiększone ryzyko zakażenia górnych drug oddechowych, czyli zaostrzonych nieżytów nosa, zapaleń gardła, angin, zapaleń zatok czy krtani. Dlatego w profilaktyce przeziębień i grypy należy uwzględnić codzienną porcję warzyw i owoców, która wzmocni odporność organizmu i zmniejszy ryzyko infekcji. Warto również pamiętać, że nie tylko ilość porcji się liczy ale także ich różnorodność. Tylko spożywanie rożnych warzyw i owoców zapewni Ci dostarczenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i wpłynie korzystnie na odporność organizmu.
Porcja owoców
Porcja to jeden średniej wielkości owoc, warzywo lub szklanka soku.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz