Baton muesli z żurawiną

Baton muesli z żurawiną

Baton muesli z żurawiną

Składniki na ok. 45 sztuk:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 500 g płatków zbożowych „cztery zboża”
  • 500 g płynnego miodu
  • 100 g sezamu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 250 g suszonych cranberries (żurawiny amerykańskiej)
  • trochę oleju

1. Orzechy posiekać. W dużej, głębokiej patelni lub dużym garnku rozpuścić masło. Lekko podsmażyć płatki. Dodać miód i sezam, całość lekko podsmażyć, mieszając. Dodać cukier waniliowy i żurawinę amerykańską.

2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Nasmarować ręce olejem, ugnieść masę na blaszce. Suszyć w podgrzanym uprzednio piekarniku w temp. 150 st. (gaz: 2 stopień, termoobieg: 130 st.) przez ok. 40 minut

3. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i pokroić na batoniki (ok. 4,5×9 cm)

Czas przygotowania:

1 godzina + czas oczekiwania

Wartości odżywcze jednej szt. ok:

  • Wartość energetyczna: 137 kcal / 575 kJ
  • Białko: 2,2 g
  • Tłuszcze: 5,2 g
  • Węglowodany: 21 g

Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz