Baton muesli z żurawiną
Składniki na ok. 45 sztuk:
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 500 g płatków zbożowych „cztery zboża”
- 500 g płynnego miodu
- 100 g sezamu
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 250 g suszonych cranberries (żurawiny amerykańskiej)
- trochę oleju
1. Orzechy posiekać. W dużej, głębokiej patelni lub dużym garnku rozpuścić masło. Lekko podsmażyć płatki. Dodać miód i sezam, całość lekko podsmażyć, mieszając. Dodać cukier waniliowy i żurawinę amerykańską.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Nasmarować ręce olejem, ugnieść masę na blaszce. Suszyć w podgrzanym uprzednio piekarniku w temp. 150 st. (gaz: 2 stopień, termoobieg: 130 st.) przez ok. 40 minut
3. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i pokroić na batoniki (ok. 4,5×9 cm)
Czas przygotowania:
1 godzina + czas oczekiwania
Wartości odżywcze jednej szt. ok:
- Wartość energetyczna: 137 kcal / 575 kJ
- Białko: 2,2 g
- Tłuszcze: 5,2 g
- Węglowodany: 21 g
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz