Bakłażan z grilla
Bakłażan (in. oberżyna) swą ciemno-fioletową barwę zawdzięcza antocyjanom, które są silnymi antyoksydantami o działaniu antynowotworowym i przeciwzapalnym. Związki te wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo.
Dieta obfitująca w antocyjany pełni istotną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych i miażdżycy oraz w leczeniu nieprawidłowości w funkcjonowaniu narządu wzroku.
Oberżyna wykazuje również właściwości odtruwające i oczyszczające, dlatego spożywanie bakłażanów jest szczególnie zalecane w przypadku osób cierpiących na niedomaganie wątroby oraz po kuracji antybiotykami.
Uwaga: Bakłażany są ciężkostrawne, dlatego nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży, małe dzieci oraz chorych na reumatyzm.
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- oliwa z oliwek,
- zioła i przyprawy: sól, pieprz, bazylia, majeranek, papryka, tymianek, oregano, czosnek.
Sposób przygotowania:
Kroimy bakłażana na plastry grubości ok 1 cm, odrobinę solimy i odstawiamy na 15 minut. Gdy plasterki pokryją się kropelkami wody, wycieramy je papierowym ręcznikiem. Dzięki temu pozbędziemy się z warzywa charakterystycznej dla niego goryczki.
Następnie plastry bakłażana nacieramy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, musztardą, ziołami oraz przyprawami i odstawiamy na kilkanaście minut. Teraz nasze warzywo jest już gotowe do grillowania. Plastry bakłażana opiekamy z obu stron, aż staną się miękkie w środku i zrumienione na zewnątrz.
Podajemy np. jako dodatek do mięsa z grilla, lub jako danie jarskie z grillowanymi ziemniakami, cukinią, papryką i innymi warzywami.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz