Bakłażan dla zdrowia wątroby
Bakłażan in. oberżyna nazywany był niegdyś „gruszką miłości”. Skórka owocu jest bogatym źródłem antocyjanów. Spożywanie bakłażanów jest szczególnie zalecane w przypadku osób cierpiących na niedomaganie wątroby.
Oberżyna oczyszcza organizm i sprzyja zdrowiu układu sercowo-naczyniowego, gdyż obniża zawartość cholesterolu we krwi.
Właściwości odtruwające owocu sprawiają, iż dieta bogata w bakłażany polecana jest po kuracji antybiotykami.
Ze względu na fakt, że bakłażany są ciężkostrawne nie powinny ich jednak spożywać kobiety w ciąży, małe dzieci oraz chorzy na reumatyzm.
Rada: żeby pozbawić bakłażana goryczki należy surowy owoc, po obraniu posolić, skropić sokiem z cytryny i następnie opłukać wodą.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz