Bakłażan dla zdrowia wątroby

Bakłażan dla zdrowia wątroby

Bakłażan dla zdrowia wątroby

Bakłażan in. oberżyna nazywany był niegdyś „gruszką miłości”. Skórka owocu jest bogatym źródłem antocyjanów. Spożywanie bakłażanów jest szczególnie zalecane w przypadku osób cierpiących na niedomaganie wątroby.

Oberżyna oczyszcza organizm i sprzyja zdrowiu układu sercowo-naczyniowego, gdyż obniża zawartość cholesterolu we krwi.

Właściwości odtruwające owocu sprawiają, iż dieta bogata w bakłażany polecana jest po kuracji antybiotykami.

Ze względu na fakt, że bakłażany są ciężkostrawne nie powinny ich jednak spożywać kobiety w ciąży, małe dzieci oraz chorzy na reumatyzm.

Rada: żeby pozbawić bakłażana goryczki należy surowy owoc, po obraniu posolić, skropić sokiem z cytryny i następnie opłukać wodą.

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: , ,

Dodaj komentarz